Declarare venituri videochat

Cuprinde discutii generale privind activitatea de videochat, intrebari, raspunsuri, sfaturi etc. Posteaza aici orice nelamurire ai!
Scrie răspuns
No avatar
Alma78

Da,eu urmeaza sa incep din iulie,acum sunt la capitolul "conturi" pe site-urile de profil. Ca documente doveditoare,este de ajuns extrasul de cont pt perioada in care au fost realizate veniturile? Contul in care se vireaza banii sa fie in RON sau in USD? Ce este mai convenabil?
Declaratia se depune pana pe 15 martie 2019 iar in aceasta sunt incluse veniturile obtinute pana la sfarsitul anului 2018 sau si putin din 2019? Nu am experienta cu asa ceva dar am cunostinte care lucreaza in domeniu de la studio...nu as vrea sa gresesc,de aceea insist ca sa inteleg mai bine. Multumesc mult pt raspunsuri!
No avatar
Nadia

Alma78;15857 wrote: Da,eu urmeaza sa incep din iulie,acum sunt la capitolul "conturi" pe site-urile de profil. Ca documente doveditoare,este de ajuns extrasul de cont pt perioada in care au fost realizate veniturile? Contul in care se vireaza banii sa fie in RON sau in USD? Ce este mai convenabil?
Declaratia se depune pana pe 15 martie 2019 iar in aceasta sunt incluse veniturile obtinute pana la sfarsitul anului 2018 sau si putin din 2019? Nu am experienta cu asa ceva dar am cunostinte care lucreaza in domeniu de la studio...nu as vrea sa gresesc,de aceea insist ca sa inteleg mai bine. Multumesc mult pt raspunsuri!

Strict veniturile din 2018, cele pe 2019 le declari in 2020. E de ajuns extrasul de cont, oricum tu trebuie sa faci conversia cand declari. Adica, chiar daca tu primesti in USD sau EUR, tu in declaratie esti obligata sa scrii RON. Si faci conversia la cursul mediu anual. De exemplu ai primit 50k USD, tu declari 200.000 Ron (pur exemplu), dupa ce cauti cat e cursul mediu anual pe 2018 (valabil doar in ianuarie 2019).

Sa-ti fie cu folos :)
No avatar
Nadia

Nu stiu exact cum se procedeaza la studio dar chestia e ca la studio e diferit, pentru ca tu esti platita de angajator deci venitul tau este din ro, practic, stii? Adica, angajatorul primeste toti banii si tu primesti o parte de la el. E usor diferit, trebuie facuta distinctia intre veniturile din ro si cele din strainatate, noi le primim direct din strainatate, cele de la studio le primesc din ro. La declaratia 200 (venituri din ro) erai obligata sa platesti si pensie si asigurare de sanatate, la 201 (venituri din strainatate), nu erai, spre exemplu :)
No avatar
Nadia

P.S.: eu iti zic doar cum procedam cu 201 si cum am inteles si eu ca sa procedeaza cu declaratia unica, dar la cat is de suciti astia de la Ministerul Finantelor nu m-ar mira sa fi inteles si eu ceva gresit. Mie informatiile astea mi le-a furnizat o contabila, dar la cat de des se schimba legile fiscale, nu poti fi sigura de nimic in ziua de azi....
No avatar
Alma78

Asa este,se sucesc de la o zi la alta...In cadrul declaratiei unice, care este codul caen care trebuie mentionat in ea corespunzator activitatii ?
No avatar
Nadia

Alma78;15866 wrote: Asa este,se sucesc de la o zi la alta...In cadrul declaratiei unice, care este codul caen care trebuie mentionat in ea corespunzator activitatii ?

Codul caen se foloseste doar de PFA, nu iti cere in declaratia unica :)

si la codul CIF, de identificare fiscala, e CNP-ul.
No avatar
Buttercup

Alma78;15866 wrote: Asa este,se sucesc de la o zi la alta...In cadrul declaratiei unice, care este codul caen care trebuie mentionat in ea corespunzator activitatii ?

Nu are nicio treaba cu codul Caen (eu n-am trecut asa ceva), doar pui sursa banilor, mai exact site-ul de unde au venit, moneda in care ai fost plătită si cauti apoi media anului pentru cursul valutar, pentru a afla suma totală in ei. Ceea ce e aiurea, daca mă întrebi pe mine, ca noi oricum nu scoteam niciodata la cursul BNR, dar ma rog, nu e de parca facem regulile aici.
No avatar
Nadia

Buttercup;15868 wrote: Nu are nicio treaba cu codul Caen (eu n-am trecut asa ceva), doar pui sursa banilor, mai exact site-ul de unde au venit, moneda in care ai fost plătită si cauti apoi media anului pentru cursul valutar, pentru a afla suma totală in ei. Ceea ce e aiurea, daca mă întrebi pe mine, ca noi oricum nu scoteam niciodata la cursul BNR, dar ma rog, nu e de parca facem regulile aici.

Nu-mi amintesc ca in 201 sa se fi cerut sursa propriu-zisa, ci doar tara in care s-a realizat venitul si scriam USA.... nu au cerut niciodata sursa, doar tipul de venit si aveai de bifat din lista aia, si tara.
No avatar
Nadia

Am cautat acum formularul unic pe net, se cere la 1 statul in care s-a realizat venitul, la 2 categoria de venit (si bifezi alte venituri) si la 3 si 4 data inceperii respectiv incetarii activitatii. E identic cu 201.
No avatar
Buttercup

Nadia;15869 wrote: Nu-mi amintesc ca in 201 sa se fi cerut sursa propriu-zisa, ci doar tara in care s-a realizat venitul si scriam USA.... nu au cerut niciodata sursa, doar tipul de venit si aveai de bifat din lista aia, si tara.

Da, ai dreptate, m-am încurcat eu. Doar tara din care vin banii.
Legat de pensie si asigurări de sănătate, stiu ca se aplica doar dacă nu ai venituri lunare.
Scrie răspuns