Help! Declaratie venituri 2023

Cuprinde discutii generale privind activitatea de videochat, intrebari, raspunsuri, sfaturi etc. Posteaza aici orice nelamurire ai!
Scrie răspuns
No avatar
Memsy

Ok, m-am documentat mai bine si am gasit concret aceasta informatie:

Update 31 octombrie 2023: Conform Legii nr. 296/2023 privind unele masuri fiscal bugetare pentru asigurarea sustenabilitatii financiare a Romaniei pe termen lung, incepand cu data de 01 iulie 2024 se va aplica un impozit de 70% pentru veniturile realizate de persoanele fizice a caror provenienta nu poate fi dovedita. Oct 31, 2023

Deci daca poti dovedi provenienta ti se va mai impune impozit de 70% ? Probabil la o adica va fi interpretabil.

​Cred ca cei care se dau in stamba cu avere, vile, masini si figureaza cu venituri mici sau 0, vor atrage atentia, sunt vizatii bogatanii care se dau in stamba gen manelistii. Inca nu am gasit nimic concret ca s-ar aplica retroactiv adica din urma.

https://www.google.com/search?q=impozitarea+cu+70%25+a+veniturilor+nedeclarate+a+intrat+in+vigoare&client=firefox-b-d&sca_esv=586607062&sxsrf=AM9HkKkXzSS_tjrNoj_uTAh2G1K_ZfL-9g%3A1701360062148&ei=vrFoZYPQCLu1i-gP2vKnqA8&ved=0ahUKEwiDp46RjOyCAxW72gIHHVr5CfUQ4dUDCBA&uact=5&oq=impozitarea+cu+70%25+a+veniturilor+nedeclarate+a+intrat+in+vigoare&gs_lp=Egxnd3Mtd2l6LXNlcnAiQGltcG96aXRhcmVhIGN1IDcwJSBhIHZlbml0dXJpbG9yIG5lZGVjbGFyYXRlIGEgaW50cmF0IGluIHZpZ29hcmVIkS5Q4QZY0ipwAngBkAEAmAHHAaAB9RaqAQQwLjIxuAEDyAEA-AEBwgIKEAAYRxjWBBiwA8ICBhAAGBYYHsICCBAAGIAEGKIEwgIFECEYoAHCAgQQIRgV4gMEGAAgQYgGAZAGCA&sclient=gws-wiz-serp
No avatar
Memsy

Ok, m-am documentat mai bine si am gasit concret aceasta informatie:

Update 31 octombrie 2023: Conform Legii nr. 296/2023 privind unele masuri fiscal bugetare pentru asigurarea sustenabilitatii financiare a Romaniei pe termen lung, incepand cu data de 01 iulie 2024 se va aplica un impozit de 70% pentru veniturile realizate de persoanele fizice a caror provenienta nu poate fi dovedita. Oct 31, 2023

Inca nu am gasit nimic concret ca s-ar aplica retroactiv adica din urma. Si chiar daca s-ar aplica - daca poti dovedi provenienta ti se va mai impune impozit de 70% ?
Probabil la o adica va fi interpretabil.

​Cred ca cei care se dau in stamba cu avere, vile, masini si figureaza cu venituri mici sau 0 vor atrage atentia, sunt vizatii bogatanii care se dau in stamba gen manelistii.

https://www.google.com/search?q=impozitarea+cu+70%25+a+veniturilor+nedeclarate+a+intrat+in+vigoare&client=firefox-b-d&sca_esv=586607062&sxsrf=AM9HkKkXzSS_tjrNoj_uTAh2G1K_ZfL-9g%3A1701360062148&ei=vrFoZYPQCLu1i-gP2vKnqA8&ved=0ahUKEwiDp46RjOyCAxW72gIHHVr5CfUQ4dUDCBA&uact=5&oq=impozitarea+cu+70%25+a+veniturilor+nedeclarate+a+intrat+in+vigoare&gs_lp=Egxnd3Mtd2l6LXNlcnAiQGltcG96aXRhcmVhIGN1IDcwJSBhIHZlbml0dXJpbG9yIG5lZGVjbGFyYXRlIGEgaW50cmF0IGluIHZpZ29hcmVIkS5Q4QZY0ipwAngBkAEAmAHHAaAB9RaqAQQwLjIxuAEDyAEA-AEBwgIKEAAYRxjWBBiwA8ICBhAAGBYYHsICCBAAGIAEGKIEwgIFECEYoAHCAgQQIRgV4gMEGAAgQYgGAZAGCA&sclient=gws-wiz-serp
No avatar
Memsy

Extras din acest articol:

https://www.euronews.ro/articole/guvernul-cu-ochii-pe-veniturile-nejustificate-de-la-1-iulie-2024-romanii-care-nu

Reforma fiscal-bugetară nu îi ocolește nici pe românii care afișează case sau mașini scumpe, dar nu pot dovedi sursa veniturilor. Guvernul vrea să îi oblige să plătească un impozit de 70% pe sumele care nu pot fi justificate, în condițiile în care cota actuală este de 16%. Specialiștii spun că măsura nu va aduce deloc bani la buget pe termen scurt, în condițiile în care statul deja cheltuie sume consistente pe controale la cei care nu respectă legea. Până acum, eficiența a fost foarte mică: Fiscul a cheltuit 2 lei ca să recupereze 1 leu.

Românii care știu că nu pot dovedi cu acte sursa veniturilor mai au timp să intre în legalitate până la 1 iulie anul viitor, potrivit proiectului privind noile măsuri fiscale și bugetare. Adică să meargă la Fisc pentru a fi impozitați cu 16% pe sumele respective. După această dată, vor plăti 70%, însă doar dacă vor fi prinși de inspectorii Agenției Naționale de Administrare Fiscală.

Gabriel Biriș, avocat specializat în fiscalitate: Factorul descurajare în această cotă nu există, pentru că oamenii vor zice așa: păi eu, ce fac? Nu fac nimic, dacă cumva pic în plasă și sunt selectat la verificare, plătesc, atunci dacă nu sunt selectați, nu plătesc.

Actuala lege a fost implementată în 2011, la presiunea Fondului Monetar Internațional, când România traversa o perioadă de criză economică și financiară. Deși a trecut mai bine de un deceniu, rezultatele nu au fost încurajatoare pentru buget.
No avatar
anabeauty37

memsy, fiscul e disperat sa aduca bani la buget, ce m-a fratat, coafeza mea saptamana trecuta, mi a spus ca a vazut la televizor, ca din 2024 cine toarna pe cei pe care ii banuiesc ca fac activitati si nu platesc taxe, primesc 1% din suma recuperata .... si mi a spus zambind ca o sa le toarne pe toate pe care le stie ca fac bani la negru ca si asa la coafor e mort .. iti dai seama cu videochatul, cum toti vecinii si cunoscutii pt 1% sunt primii la anaf .. ce vremuri traim..
No avatar
Geany

Fereasca Dzeu de asa atitudine…
No avatar
Cata

Nu stiu ce stiti voi, este vorba ca ANAF vrea 70% din vara anului 2024 pt romanii care lucreaza in strainatate, a caror sursa de venit nu este identificata. Sa claraficam: noi lucram IN Romania, aducem bani DIN strainatate. Noi nu lucram IN strainatate. Iar sursa de provenienta a noastra este IDENTIFICATA... ca fiind venituri din videochat.
Cautati pe google "impozite 70% pt romanii in strainatate" sau...vedeti pe site ul ANAF ca si impozite. Nu va baga nimeni 70%.
No avatar
Cata

Iar in ceea ce priveste ca te prinde ANAF "cu mata-n sac" si ca vrea 70% nu stiu ce sa zic. Poate nu stiu eu partea asta...
No avatar
anabeauty37

https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/ministerul-finantelor-veniturile-nedeclarate-vor-fi-impozitate-cu-70-2510221
este vorba de cetatenii romani .. unde au rezidenta fiscala . adica in romania .
No avatar
Intheshadow

Nu ti mai bate capul ca nu ai cu cine crede ma..lasa i sa creada ce vor,tu vezi ti de ale tale ca vb cu peretii
No avatar
Cata

Te rog sa imi ierti expresia, cei de la Digi24 sunt muisti. O stiu de ani buni. Eu vreau legea, numarul... Nu doar o stire... Nu te pune nimeni sa bagi 70%. Nu am auzit asta.... Pare dubios, fara o lege transparenta, nu halesc. O seara buna tuturor!
Scrie răspuns