Legalitate in videochat

Cuprinde discutii generale privind activitatea de videochat, intrebari, raspunsuri, sfaturi etc. Posteaza aici orice nelamurire ai!
Scrie răspuns
Leticia

Mai tragic este ca se iau la verificat incasarile din ultimii ani nu doar de la 1.01.2016.Dupa cum spune in stire Andreea face videochat de 6 ani....asadar poate ramane fara casa, masina, si cam tot ce are si mai face si inchisoare....
Money Makes the World Go Round
No avatar
blue_red

Buna!lucrez in acest domeniu de 4 ani de zile,3 ani au fost la un studio,iar de un an sunt model independent.cei 3 ani de zile lucrati la studio au fost cu contract in care figuram ca operator pc,2 ore pe zi.Am putut beneficia si de medic de familie,in urma adeverintei eliberata de catre ei.Salariu nu corespundea cu incasarile reale,era trecut un salariu fictiv de cateva sute de lei.La inceputul anului 2015,am inceput ca model independent,banii virandu-se pe un card payooner.NU mi-am declarat pana acum niciun venit.Care sunt pasii de urmat pentru a intra in legalitate?Mai am o alta nelamurire si anume faptul ca am primit bani si pe western de la mai multi membri,ca fiind folositi pentru nevoi personale sau cadou.Aveti idee daca cei de la anaf se pot lega de western si daca exista vreo lege in care banii aceia primiti trebuie declarati si platiti impozit la ei?Mi-am achizitionat si o casa cu banii stransi din western si incasarile primite.Ce ar trebui facut pentru ca sa fiu in legalitate si cu casa,ca cei de la anaf sa nu se poate lega de acest aspect?
No avatar
Scarlett

Primul pas ar fi sa contactezi un avocat sa ii explici situatia si sa vezi ce ar trebui declarat retroactiv si sa iti platesti taxele pe ei, partea buna exista si prescriptie si poate mai scapi de o parte. Cat despre cum lucrezi de acasa ar fi bine sa iti declari veniturile, iti platesti impozitele si dormi linistita noaptea. Am vazut saptamanile trecute ca ANAF si DNA s-au pus si pe noi modelele, in special cele care lucreaza de acasa, fiindca vorba aia: acolo nu e rost de bani? Pe deasupra cu cat stai mai mult si daca te descopera risti sa platesti amenzi si penalitati, statul se pricepe foarte bine sa ia cat mai multi bani de la oameni, asigura-te ca iti ia cat mai putin, dar legal ;)
No avatar
Ioana_K

Buna,
Nu stiu daca am nimerit in topicul potrivit,sunt noua,sper sa ma scuzati.
Lucrez ca si model de 4 luni si jumatate,3 luni in cadrul unui studio,iar de o luna jumatate de acasa. Sa va spun povestea si problema intampinata de catre mine,in speranta ca ma puteti ajuta cu-n sfat sau cu-n indemn ce-as putea sa fac in aceasta situatie. Nu am atat de multa experienta,de asta va si cer voua un sfat,nu stiu cum sa procedez. Lucrez in paralel pe doua site-uri MFC si Chaturbate,in prima luna am primit plata fara probleme,pe ambele site-uri,acum cand trebuia sa fiu platita din nou,de pe chaturbate m-au anuntat ca observa ca sunt inregistrata la un anumit studio "Obsesionxxx"de care nici nu am auzit,deoarece studioul la care am lucrat nu se numeste asa..cei de la chaturbate spunandu-mi printr-un mail, ca trebuie sa discut in legatura cu plata/banii cu studioul.Care studio? Deoarece modalitate de plata la activarea contului pe Chaturbate era trecut Payonner,cont personal,unde ei mi-au si virat banii in prima luna,fara nici o problema. In data de 6 aprilie cand m-am logat am observat ca conversia tokensilor a fost facuta,initial am crezut ca este o modificare de-a lor din sistem,deatunci nu am mai putut face conversialor.Voi mai puteti sa va faceti singure conversia tokensilor? Patronul de la studioul unde am activat,mi-a urat toate cele rele,ma ameninta in continuare ca imi v-a face zile rele,.nu pot reproduce modul lui de exprimare..si in oras m-am intalnit cu el,intamplator unde m-a amenintat,brancit si jignit. El inca are datele mele personale,nu vreau sa fiu paranoia,dar oare,nu a putut sa faca el in asa fel incat sa par inregistrata la el studio,in continuare sau nu stiu,altundeva,avand datele mele personale...Dar interesant este ca,in momentul in care m-am inscris pe site,procedura era cu datele personale..buletin,tinut in mana,simplu..cont de payoneer personal..asta insemnand ca sunt unica titulara a contului din moment ca le inceput,in prima luna mi-au virat banii in contul personal de payoneer dar,acum m-au anuntat ca banii au fost virati catre cei de la obsesionxxx.
Va rog,daca stiti sau a-ti intampinat la fel..va rog mult si puteti sa ma ajutati cu-n sfat,un indemn..va rog mult,nu stiu cui sa ma adresez,ce sa fac? Cei de la Chaturbate mi-au propus un alt cont sa-mi fac la ei,dar e la fel..imi fac si daca iar patesc si imi pierd banii?
Si mai rau este ca ce face fostul patron se numeste furt de indentitate,isi insuseste niste bani care nu-i revin.
Si inca ceva eu la el la studio,am lucrat pe cahturabte sub alt nume,dar am inchis acel cont..dar daca era o problema,ma gandesc ca cei de la chaturbate nu mi-ar fii virat banii in prima luna si evident,nu mi-ar fi acceptat noul cont. Astept raspunsurile voastre,chiar am nevoie. Va multumesc !
No avatar
Mario

Scarlett;7291 wrote: Primul pas ar fi sa contactezi un avocat sa ii explici situatia si sa vezi ce ar trebui declarat retroactiv si sa iti platesti taxele pe ei, partea buna exista si prescriptie si poate mai scapi de o parte. Cat despre cum lucrezi de acasa ar fi bine sa iti declari veniturile, iti platesti impozitele si dormi linistita noaptea. Am vazut saptamanile trecute ca ANAF si DNA s-au pus si pe noi modelele, in special cele care lucreaza de acasa, fiindca vorba aia: acolo nu e rost de bani? Pe deasupra cu cat stai mai mult si daca te descopera risti sa platesti amenzi si penalitati, statul se pricepe foarte bine sa ia cat mai multi bani de la oameni, asigura-te ca iti ia cat mai putin, dar legal ;)

Legea care reglementeaza evaziunea fiscala este Legea nr. 241/2005, ultima ei modificare producandu-se in 01.02.2014 prin adoptarea Legii nr. 255/2013 pentru punerea in aplicare a Legii nr. 135/2010 privind Codul de procedura penala si pentru modificarea si completarea unor acte normative care cuprind dispozitii procesual penale.

Legea nr. 241/2005 defineste cativa termeni reprezentativi pentru intelegerea contextului legal:

contribuabil – orice persoana fizica ori juridica sau orice alta entitate fara personalitate juridica care datoreaza impozite, taxe, contributii si alte sume bugetului general consolidat;

ESTE infractiune: pentru veniturile pentru care exista DOAR obligatia declararii (iar aici intra toate persoanele fizice care nu sunt obligate sa tina contabiliate in partida simpla sau dubla, cum ar fi freelancerii, cei care obtin venituri din chirii, cei care detin PFA-uri cu norma de venit etc) daca nu au fost declarate, suntem in prezenta infractiunii prevazuta de lege.

Sanctiuni. Ce poti pati daca faci evaziune fiscala?

Faptele mentionate mai sus sunt pedepsite cu inchisoare de la 2 la 8 ani.

Exceptie 1: In cazul in care prejudiciul produs este mai mare de 100.000 de Euro, limitele pedepselor mentionate mai sus se majoreaza cu 5 ani.
Exceptie 2: In cazul in care prejudiciul produs este mai mare de 500.000 de Euro, limitele pedepselor mentionate mai sus se majoreaza cu 7 ani.

In cazul in care in cursul urmaririi penale sau in cursul judecatii, pana la primul termen de judecata, faptuitorul achita in totalitate prejudiciul, limitele pedepsei se reduc la jumatate.

NOTA: Inainte de ultima modificare a legii care a avut loc in 01.02.2014, daca prejudiciul total era mai mic de 50.000 de euro si putea fi recuperat, pedeapsa aplicata era o sanctiune administrativa, ce se nota in cazierul judiciar, iar in cazul prejudiciului total cuprins intre 50.000 - 100.000 de euro, recuperat, pedeapsa aplicata putea fi amenda (in loc de inchisoare). Aceste prevederi nu mai sunt valabile in forma actuala a legii.

Ca si concluzie: , da, conform noului format al legii, orice fapta de a ascunde sau sustrage de la impozitare cu buna stiinta, intentionat, un venit considerat impozabil, fie el si modic, reprezinta evaziune fiscala si se pedepseste cu inchisoarea.

Nu exista nici un plafon legal sub care veniturile sunt considerate neimpozabile, iar ANAF “te lasa in pace”. Exista momentan o “agenda” a ANAF de a targeta cu precadere anumite sectoare de activitate si anumite persoane care realizeaza venituri peste o anumita medie, dar acest lucru nu este definit de o baza legala, nu reprezinta nici o garantie. Nu as recomanda nimanui sa se bazeze nici pe “agenda ANAF” si nici pe “noroc”, ci doar pe prevederile legale.
No avatar
Mario

Scarlett;7291 wrote: Primul pas ar fi sa contactezi un avocat sa ii explici situatia si sa vezi ce ar trebui declarat retroactiv si sa iti platesti taxele pe ei, partea buna exista si prescriptie si poate mai scapi de o parte. Cat despre cum lucrezi de acasa ar fi bine sa iti declari veniturile, iti platesti impozitele si dormi linistita noaptea. Am vazut saptamanile trecute ca ANAF si DNA s-au pus si pe noi modelele, in special cele care lucreaza de acasa, fiindca vorba aia: acolo nu e rost de bani? Pe deasupra cu cat stai mai mult si daca te descopera risti sa platesti amenzi si penalitati, statul se pricepe foarte bine sa ia cat mai multi bani de la oameni, asigura-te ca iti ia cat mai putin, dar legal ;)

Ca si solutie cred ca cel mai ok ar fi ca orice model, chiar si asa zis "independent" sa colaboreze cu un studio serios, chiar si lucrand de acasa sau sa-si deschida un PFA sau SRL-D. Personal, colaborarea cu un studio mi se pare mult mai ok pentru ca acestia se vor ocupa de toata "hartogaraia", doar ca trebuie sa fiti foarte atenti la gradul de profesionalism al studioului. Multi arunca comisioane de 80%, dar nimeni nu raspunde la intrebarea legitima: brut sau net? 80% brut nu poate oferi nimeni in forme legale si se poate demonstra foarte usor acest lucru. Stima !
No avatar
Mario

Cu 80% nu existi in business. Din punct de vedere legal. o societate nu poate oferi 80% brut pentru ca ar veni cu bani de acasa. Acest lucru ti-l poate confirma orice contabil. Cine "pune botul" la asemenea comisioane isi asuma urmarile.
No avatar
LidiaG

Buna.Am.si eu o mare nelamurire referitoare la cat de legal e ceea ce se intampla in studioul meu.Lucrez de ceva timp la ei. Si pana acum ceva luni lucram cu contract de munca,8 ore pe zi...pe 25 ale lunii platind un impozit ce era practic diferenta dintre salariul brutbsi cel net trecute pe fluturas.Insa lucrurile s au shimbat si seful meu a hotarat ca e cazul sa ne faca tuturor imm deoarece astea ne ar proteja mai bine.Zis si facut...neam dat toate modelele demisia....am dat 12 mil de caciuala si ne am trezit fiecare cu o firma facuta.Cand ni s a prezentat situatia initial toate pareau ok.3%impozit pe venit la fiecare trimestru...5% la sfarsitul anului fiscal din ceea ce nu ai acoperit.cu bonuri fiscale(ce puteau contine orice din declaratiile initiale ale sefilor..mai putin bautura si tigari)....si 50 de lei.contabila.Insa dupa ce toata lumea si a facut imm contabila.nu.a.mai fost 50 ci 100..insa asta e lucrul.cel.mai.putin important.Bonurile se pare ca nu erau deductibile decat daca aduceai numai cu produse pe specificul firmei..in.nici un caz bonul cu mancare si haine nu.mai.ajuta.Alta problema e ca cei 5 %de la sfarsitul anului fiscal s au transformat in 10,5%.Practic.dupa noile informatii date de contabila suntem toate speriate...nu stim daca ne am bagat sau nu intr o mare problema...si daca nu vom ajunge sa.platim la anaf zeci de milioane la sfarsitul anului.nu mai intelegem daca bonurile conteaza ori ba...si daca o sa ajungem.intr un final in ditamai gaura pt ca nu reusim sa acoperim.nimic.Ma bate gandul sa le.zic sa inchida firma si sa imi vad de drumul meu la un studio ce mi.ar oferi mai..multa liniste.
No avatar
Mario

Asta inseamna sa lucrezi legal draga mea. Se platesc taxe si impozite. Daca nu v-ar fi facut firma, seful vostru ar fi platit mult mai mult, cu peste 35% mai mult decat plateste acum. Depinde ce doresti si tu. Daca vrei sa lucrezi intr-un alt studio semi-legal, adica sa ai 1200 ron pe cartea de munca si restul sa ii incasezi cum poti, da, te poti muta probabil la alte studiouri cu astfel de practici si sa traiesti intr-o semilegalitate. Dar trebuie sa intelegi ca atunci cand teoretic incasezi doar cei 1200 ron, asa cum scrie pe cartea ta de munca, si in mana ai peste 4000 pe luna, diferenta care apare, daca apare, ca si bonusare sau mai stiu eu ce, nu ai nicio garantie ca intr o zi usa acelui studio nu va fi darmata de mascati. Sfatul meu e sa platesti putin mai multe taxe si impozite, ca in cazul tau actual, si sa dormi linistita noaptea, stiind ca esti 100% in legalitate. Eventual consulta un expert contabil, arata-i toate actele si astfel vei avea un raspuns concludent, bazat pe cifre exacte.
No avatar
rosa

Buna tuturor.Sunt Rosa.Am si eu o intrebare:am lucrat pana acum de acasa si aj dori sa imi fac srl.oare ar trebui sa imi fac si alt cont de model?va multumesc...sper sa se gaseasca cineva care stie..si inca cv nu caut studio..
Scrie răspuns